De winkelwagen is leeg

Ons geheime recept

De Kamphuisen Siroopwafel is al twee eeuwen een grote inspiratiebron voor veel andere stroopwafelbakkers. Kamphuisen wafels zijn anders dan gewone stroopwafels. Dat komt omdat de koek anders is dan bij een zogenaamde spouwwafel. Een stroopwafel wordt net niet gaar gebakken en daarna doorgesneden om de stroop ertussen te smeren. Het unieke aan de Kamphuisen Siroopwafels zijn de twee knapperige, dubbel gebakken krokante koeken. Ze worden bij elkaar gehouden door huisgekookte karamelsiroop. Hierdoor smaakt een Kamphuisen Siroopwafel anders of - zoals onze bakkers zeggen - onstaat er een heel ander mondgevoel. Het recept stamt uit ca. 1810 en is al die tijd bewaard gebleven. Het komt van de bakkersfamilie Kamphuisen en is van generatie op generatie zorgvuldig doorgegeven. Dit recept, de basis voor de huidige wafel, ligt veilig in onze kluis.

De rijke historie van de Kamphuisen siroopwafel


Gouda is een stad met een indrukwekkende historie. De stroopwafel heeft daaraan een belangrijke bijdrage geleverd. In de 19de en begin 20ste eeuw waren er meer dan 100 stroopwafelbakkers actief in de toen nog betrekkelijk arme stad. De stroopwafel was goedkoop en werd ook wel 'het banket der armen' genoemd. De wafels vonden gretig aftrek en werden vanwege de populariteit door Jan en alleman geproduceerd. Maar de kwaliteit van de stroopwafels varieerde sterk...

Sinds 1810

Op de hoek van de Hoge Gouwe en de Peperstraat zat jarenlang Banketbakkerij Kamphuisen. In 1829 opende Pieter Willem Kamphuijsen voor het eerst de deuren van de 'koekbakkerswinkel'. Hij was de zoon van Wilhelmus Kamphuijsen en Cornelia van Bentum die oorspronkelijk uit het Gulikerland – een streek op de grens van Limburg en Duitsland – kwamen. Pieter Willem bracht vermoedelijk al omstreeks 1810 koeken aan de man. Dat jaartal wordt vandaag de dag aangehouden als het introductiejaar van de Kamphuisen siroopwafel. 

Geheim recept

De Kamphuisen siroopwafel is door de eeuwen heen een grote inspiratiebron geweest voor veel andere stroopwafelbakkers. De wafels waren anders dan de zogenaamde spouwwafel en vielen op door de krokante koek en de smaakvolle karamelsiroop die ertussen zat. Veel bakkers deden ijverig hun best om de wafel na te maken. Met weinig succes. Het recept is door de jaren heen zorgvuldig geheim gehouden.

Een begrip in Gouda

Banketbakkerij Kamphuisen werd in de loop der tijd een begrip in Gouda. Wie tijdens de kerstdagen of andere feestelijkheden iets lekkers bij de koffie wilde serveren, wipte even langs bij de gezellige banketbakkerswinkel. De banketbakkersfamilie had kwaliteit hoog in het vaandel staan. Alleen de beste koeken en banketproducten, die in de bakkerij op Peperstraat 2 werden bereid, verlieten de winkel. Dat gold ook voor de siroopwafels, die in die tijd nog met de hand van karamelsiroop werden voorzien en op Peperstraat 24 werden gemaakt. Daar bevond zich ook de opslagruimte voor meel, bloem, suiker en siroopwafelblikken.

Koninklijke interesse

De Kamphuisen siroopwafel verwierf grote faam. De wafels werden meerdere keren gepresenteerd op de Tentoonstelling van Voedingsmiddelen. Al in de 19de eeuw volgden diverse onderscheidingen vanwege de uitzonderlijke smaak en kwaliteit. In de loop van de 20ste eeuw won de Goudse lekkernij ook buiten de stadsgrenzen aan populariteit. Vooraanstaande delicatessenzaken als Eichholtz – met vestigingen in onder meer Amsterdam en Den Haag – namen de wafels op in het assortiment. De wafels mochten zelfs op koninklijke interesse rekenen. Koningin Juliana stuurde haar chauffeur met enige regelmaat naar de winkel in Gouda om de siroopwafels van Kamphuisen op de kop te tikken.

De sluiting

Banketbakkerij Kamphuisen sloot haar deuren begin jaren 70, een paar jaar nadat banketbakker Cees Kamphuisen, de vijfde generatie van de banketbakkersfamilie, in 1969 was overleden. Hij had de banketbakkerij samen met zijn vrouw met de grootste zorg geleid, maar zijn kinderen afgeraden om de winkel voort te zetten. Het was hard werken en weinig verdienen, was zijn sombere conclusie. Begin jaren zeventig ging de winkel – die ruim 140 jaar lang een begrip was geweest in Gouda – voorgoed dicht. De siroopwafel bleef echter voortbestaan. Het recept werd overgenomen door Banketbakkerij Joh. Verweij op Markt 69, die eind jaren negentig op haar beurt weer werd overgenomen door De Vlaam.

Authentieke smaak

Wie vandaag de dag een bezoek brengt aan Markt 69 loopt binnen bij de Kamphuisen Siroopwafelwinkel. De producten van nu vertonen in veel opzichten parallellen met die van het Kamphuisen' assortiment van weleer. Jan Anker is sinds 1995 eigenaar van het Kamphuisen siroopwafelrecept. En net als zijn voorgangers hecht ook Anker grote waarde aan een zorgvuldige bereiding en gebruikt alleen de beste ingrediënten. Dat proef je terug. Volgens de nazaten van de Kamphuisen banketbakkersfamilie smaken de Kamphuisen siroopwafels vandaag de dag weer precies zoals die lang geleden in de winkel op de hoek van de Hoge Gouwe en de Peperstraat werden verkocht.

Nieuws

 • Kamphuisen opent winkel in Gouda

  In het centrum van Gouda aan de Markt 69 opent op 9 augustus a.s. de Kamphuisen Siroopwafelwinkel haar deuren voor het publiek. In deze sfeervolle winkel draait alles om de Kamphuisen siroopwafel en...

  Lees meer...

 • Cadeaudoosje

  2 x 5 wafels verpakt in folie

  € 5,50
 • Kamphuisen 5st.

  5 stuks verpakt in folie

  € 1,95
 
 
 
 
 
 
Algemene voorwaarden | Privacy policy | © Banketbakkerij de Vlaam: 0182 639987